Uleiul de argan, “Aurul Marocului”



Uleiul de argan este produs din boabele arborelui de Argan din Maroc si este apreciat pentru proprietatile nutritive , cosmetice si medicinale. Copacul de Argan este o specie foarte bine adaptata la seceta si alte conditii de mediu dure specifice zonei de sud-vest din Maroc. Diversele specii de copaci din familia Argania care au acoperit in trecut toata Africa de Nord, au disparut si sunt aflate sub protectia UNESCO in present . Acest arbore creste in salbaticie si soluri semi-aride avand un sistem radicular foarte adanc si ajuta la protejarea impotriva eroziuniii solului si avansarii desertului Sahara. .

Uleiul de argan supranumit si “Aurul Marocului’ ramane unul dintre cele mai rare uleiuri din lume din cauza zonelor mici si foarte rare de crestere.

Pentru a obtine un litru de ulei, este necesara productia a circa 6 arbori Argania Spinosa. Uleiul pur nu contine niciun fel de substante chimice sintetice care ar putea irita pielea sensibila.

Datorita continutului sau ridicat de acizi grasi nesaturati, antioxidanti si vitamina E, aleiul de argan este un remediu foarte bun, fiind tot mai intens utilizat in industria cosmetica.

Unanim recunoscut ca un adevarat miracol anti-imbatranire, cu numeroase alte proprietati la fel de importante in diferitele tratamente cosmetice. Antioxidant puternic si emolient, regenerator si restructurant, antiinflamator si cicatrizant, uleiul de argan este absorbit rapid in piele si nu lasa urme. Totodata protejeaza pielea de radicali liberi, reduce umflaturile si amelioreaza durerile musculare.

Uleiul de Argan are efect antirid, dar este recunoscut si pentru prevenirea imbatranirii pielii. Este folosit cu succes in tratarea exemelor si a psoriazisului, acneei, cicatricilor . Se foloseste in remodelare corporala cu efect antivergeturi si pentru masajul anticelulitic dar este si un foarte bun remediu pentru par degradat, par cu matreata, unghii fragile si arsuri solare.

Productia de ulei prin metode traditionale:

In trecut locuitorii Marocului colectau in gropi deseurile nedigerate de caprele salbatice care urcau in copaci pentru a manca aceste fructe de argan dupa care le presau si obtineau uleiul de argan. In present uleiul este realizat prin presare la rece cu utilaje specifice a fructelor recoltate si selectionate direct din copaci.

Uleiul de argan contine tocoferoli( vitamina E), fenoli, acid fenolic, caroten, si acizi grasi ( 80 % acizi grasi nesaturati). In functie de metoda de extractie poate fi mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline.

Uleiul de argan este folosit pentru paine, cuscus, salate . Amlou este o pasta grasa asemanatoare untului de arahide produsa prin macinarea migdaleleor prajite si ulei de argan si este utilizata local pentru a fi unsa pe paine. Uleiul realizat din boabe crude neprajite este folosit pentru tratamentul diverselor boli si in indusctria cosmetica.

Tot uleiul de argan vandut in present, este vandut de o cooperativa de femei din Maroc. Unul din scopurile acestei forme de activitate este reimpadurirea ecosistemului si astfel in furnizarea de ulei sa nu existe posibilitatea nesatisfacerii cererii de consum existente in prezent pentru uleiul de argan. Banii sunt folositi in sanatate si educatie pentru localnicii care sprijina aceasta activitate.

O mare parte din uleiul aflat la vanzare in pietele din Maroc este falsificat cu uleiuri mai ieftine asa ca ar trebui ca acesta sa fie achizitionat doar de la surse de incredere sau branduri de calitate.

Autor: Irina Stefan, Sauber.ro Organic Beauty Shop – magazin cosmetice bio/organice si naturale

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu