Proprietatile vindecatoare ale sapunului Alep



Sapunul Alep este un sapun handmade . Este cunoscut si sub numele de sapun de dafin sau sapun Ghar (dafinul este cunoscut sub denumirea de Ghar in Siria). De altfel denumirea provine de la orasul Alep din Siria unde a inceput producerea lui cu foarte mult timp in urma.

Istoria originii sapunului Alep se pierde in timp. Exista referinte din antichitate care sustin ca sapunurile Alep au fost folosite de Regina Egiptului Cleopatra si regina Siriei Zemobia.

Procesul de fabricatie cuprinde mai multe etape . In primul rand uleiul de masline este pus intr-o cuva mare impreuna cu apa si lesia, cuva care este asezata pe o sursa de caldura sau foc. Durata de fierbere este de 3 zile timp in care uleiul reactioneaza  cu lesia si apa, devenind un amestec lichid gros. Uleiul de dafin se adauga la sfarsitul procesului si dupa care se amesteca din nou ingredientele, rezultatul fiind turnat pe hartie cerata. In acest moment sapunul este o mare masa verde , plata, lasata sa se raceasca timp de o zi. In timp ce sapunul se raceste lucratorii il netezesc cu placi de lemn pentru a-l aduce la o anumita grosime. Apoi sapunul este taiat in cuburi individuale si fiecare cub este stampilat cu numele fabricii de sapun. Cuburile de sapun sunt apoi aranjate pe etajere intr-o camera speciala subterana  astfel incat sa aibe expunere maxima la aer  si pentru a se usca controlat timp de 6 luni – un an. In acest timp sapunul trece prin mai multe schimbari chimice . Cea mai importanta este dobandirea  proprietatii de alcaline care ulterior va creste proprietatile benefice ale sapunului. Culoarea se va transforma intr-un auriu pal in timp ce interiorul va ramane verde.

Concentratia de dafin este de 2-30% si determina calitatea si costul acestui sapun. Sapunul Alep  poate fi folosit pentru spalare, samponare, ca masca de fata, ca si crema de ras, pentru bai de sugari sau copii.

Sapunul  Alep  grabeste vindecarea ranilor, este eficient impotriva muscaturilor de insecte, este utilizat pentru o varietate de boli de piele cum ar fi  alergii, piele iritata, dermatite, eczema, psoriasis, dermatite bacteriene, acnee, herpes, rozacee, prevenirea caderii parului si recuperarea dupa diverse boli de piele. Dafinul este un ulei care curata eficient, antibiotic natural, anti-fungic, anti-prurit. Compusi din uleiul de dafin au fost recent identificati ca si inhibitori de melanom uman   ( cancer de piele), melanomul amelanotic ( alunite ), adenocarcinom cu celule renale si de linii de celule de cancer de san. Uleiul de masline este cunoscut de generatii nu numai pentru proprietatile vindecatoare ci si ca emolient natural cu penetrare adanca care promoveaza regenerarea celulelor pielii.

Autor: Irina Stefan , Sauber Organic Beauty Shop - magazin de cosmetice bio/organice si naturale .

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu